2013. október 9., szerda

Az APEC lehet a kulcsa a világgazdaság talpra állásának?

Október első felében került megrendezésre a Ázsiai és Csendes-óceáni Együttműködés (APEC) 21. csúcstalálkozója az indonéziai Bali szigetén. Az első APEC csúcs 1993-ban, az Egyesült Államokbeli Seattle-ben volt, azóta pedig minden évben megtartják. Az idei találkozó alatt az Együttműködés vezetői hangsúlyozták, hogy a tagállamoknak megfontolt és felelősségteljes makrogazdasági intézkedéseket kell foganatosítaniuk, hogy fenntartsák a régió pénzügyi stabilitását és elkerüljék a negatív spillover hatást. A vezetők szintén megerősítették, hogy törekedni fognak az említett területen az Ázsia-Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Övezet létrehozására. 

Xi Jinping (Forrás: The Guardian)
A találkozón részt vett a Kínai Népköztársaság államelnöke, Xi Jinping, aki a szervezet céljainak megvalósítása érdekében egy három pontos indítványt terjesztett elő. Az első pont lényege, hogy a tagoknak erősítenie kell a makrogazdasági intézkedések összehangolását. A második pont szerint, törekedni kell a régióban lévő pénzügyi stabilitás fenntartására, és el kell kerülni, hogy az ilyen problémák politikai és társadalmi feszültséget eredményezzenek. A harmadik pont alapján a tagoknak mélyítenie kell a gazdaság újrastrukturálását, hogy ezzel biztosítsák fenntartható fejlődést.  Xi Jinping továbbá kijelentette, hogy a szervezet 21 tagja közti effektív kapcsolat kiemelt fontosságú, valamint elmondta, hogy Kína elkötelezett a pénzügyi és befektetési csatornák létrehozása iránt, melynek célja az infrastruktúra kiépítése. Az ázsiai ország vezetője szerint, a kínai gazdasági növekedés az ésszerű elvárásoknak megfelelő, és az ország probléma nélkül fenn fogja tartani a fejlődést. Mindezek mellett elhangzott még, hogy az ország növekedési modelljét meg kell változtatni, az eddigi építkezés- és ipar alapú, környezetszennyező fejlődésnek át kell csapnia felhasználó orientált, high-tech fejlődésbe. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök szintén a kereskedelem és a beruházások előtti akadályok lebontását szorgalmazta. 

Az APEC találkozókat a világ mindig nagy figyelemmel követi, hiszen a szervezetnek 21 tagja van, több mint kétmilliárdos népességgel. A tagországok GDP-je pedig a globális GDP 55%-át és a világkereskedelem 44%-át teszi ki.

A 2014-es APEC csúcstalálkozó helyszíne Peking lesz, ahol már teljes gőzzel megkezdték az előkészületeket. A szervezőbizottság már létrehozott egy hivatalos 2014 APEC honlapot, és már kész a konferencialogó dizájnja is. A találkozó pontos helyszíne Peking külső részében, a Yanqi tónál lesz, mintegy 55 kilométerre a belvárostól. A jövőbeli APEC csúcsok házigazdái között található a Fülöp-szigetek valamint Peru és Vietnám. 

                                                                                                                Balázs Dániel

Források:
http://news.xinhuanet.com/english/video/2013-10/08/c_132779294.htm
http://english.people.com.cn/90777/8419006.html
http://english.people.com.cn/business/8419560.html
http://europe.chinadaily.com.cn/china/2013-10/09/content_17016027.htm
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/06/14/APEC_csucstalalkozo_a_terseg_vezetoi_a_novekedes_utjait_keresik.aspx
http://www.cbc.ca/news/business/china-s-growth-still-robust-president-xi-jinping-tells-apec-summit-1.1928240

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése